dijous, 22 de maig del 2014

Subvenció va i subvenció ve.

Per fi ha eixit ja l'odre d'ajudes a la Formació de Persones Adultes que subvenciona a les corporacions locals i entitats sense ànim de lucre que impartixen aquesta formació. Això en la pràctica són les ajudes al manteniment del Centres Municipals de Formació d'Adults. I es fa a hora horada , com sempre , però,  i ara sí amb un augment respecte l'any anterior en l'import total pressuposat per a les subvencions de 2,3 milions d'euros contra l'1'6 milions que es van atorgar l'any 2013.
No obstant aquest augment , del qual tots ens alegrem, queda encara molt lluny dels vora 3'5 milions de l'any 2008. Fet que contrasta encara més amb l'augment progressiu d'alumnat que ha experimentat la Formació de Persones Adultes i que actualment compta amb més de 60.000 aprenents, un 80% dels quals estudien en Centres Municipals. Centres, els ajuntaments dels quals, han hagut d'assumir en alguns casos la diferència en els costos per tal de poder contractar els mestres i professors necessaris per tal d'oferir l'ensenyament que demanen els ciutadans, però en altres casos, altres ajuntaments,  han hagut de retallar els serveis que oferixen els seus centres, amb la qual cosa molts ciutadans s'han quedat en els darrers anys sense poder accedir a una plaça.

Tornem i benvigut siga un cert augment de les subvencions, això sí amb una disminució encara de vora el 40% respecte a l'any 2008. Estem encara, i cal  tornar a dir-ho, en l'embrió de la llei del 95 pel que fa als convenis bilaterals, ja que només 6 pobles compten amb un conveni singular , quan la llei preveia un conveni per a tots el centres. I estem , també cal dir-ho, en els llimbs de certs possibles canvis en la normativa i regulació dels Centres Municipals encara sense aclarir. Què passarà amb aquests amb l'aplicació de la la nova llei d'entitats locals que lleven les comptències d'educació als ajuntament i per tant als centres municipals?

Estem, com estàvem, perduts i oblidats , o mig oblidats a propòsit o quasi perduts , com es vulga. Tan perduts i oblidats com que en el drecret que regula el calendari d'admissió als centres escolars i les proves extraordinàries de juliol, no es fa esment en cap moment de les Escoles d'Adults, les quals , i en principi, haurem de seguir fent els exàmens de setembre. D'aquesta manera els alumnes que no aproven en juny i facen la recuperació de setembre , ja no podran matricular-se enguany a un cicle formatiu o a batxillerat perquè el procés extraordinari d'admissió en aquests ensenyaments acaba com a molt el 24 de juliol en els cicles. Per què no s'ha tingut en compte els alumnes que estudien graduat a les Escoles d'Adults? Oblit? deixadesa? Ignorància?

Avancem? No! Ens balancegem constantment en uns llimbs estranys, dubtosos i il·lògics. Per això sobta encara més quan s'escolta en certs foros i esdeveniments que l'Administració Valenciana garantitzarà l'accés a l'ensenyament de totes les persones adultes.

Plataforma Pública per la Formació d'Adults

Més informació :

Ordre d'Ajudes 

Notícia apareguda a Levante 

dilluns, 19 de maig del 2014

Certamen Literari Ibi 2014

Divendres 16 de maig es va celebrara a Ibi el Certamen Literari anual que convoca la Federació valenciana d'Associacions d'Alumnes de Centres d'FPA (FEVAEPA).
L'acte central on es van entregar els diplomes i el llibre que recull tots els treballs seleccionats, se celebrà al teatre Rio de la ciutat, el qual arreplegà més de 600 alumnes i professors de les diferents escoles d'arreu de tot el País Valencià.
Enguany el lema del certamen era : Un llibre, una il·lusió.

L'acte de benvinguda i entrega de guardons començà amb els diversos parlaments de les personalitats i representants que hi assistiren començant pel president de l'Associació d'Alumnes de l'Escola d'Adults “Joan Lluís Vives” d'Ibi, José Luís Bartolomé i el directors del Centre, Carles Durà, els quals van manifestar sentir-se immensament feliços i orgullosos d'haver sigut els amfitrions d'enguany. També coincidiren juntament amb la presidenta de la FEVAEPA, Rosa María Bornay, en posar en relleu el significat i la necessitat de mantenir i millorar els centres i l'oferta formativa dels Centres d'Adults , així com la seua funció socials i educadora, al mateix temps que es reivindicà un finançament just i el manteniment de tots els centres d'FPA. La regidora de cultura de la ciutat , l'alcalde Rafael Serralta i el Representant de la Generalitat van donar també la benvinguda als participants perquè gaudiren d'aquest dia.


Seguidament van començar les diferents actuacions preparades per a l'ocasió, de les quals cal destacar l'obra de teatre “El mundo està loco” on participaren els xiquets i xiquetes del Centre d'Educació Especial Sanchis Banus.
Tot seguit es procedí a l'entrega dels diplomes i després al dinar de germanor.

de vesprada les activitats socioculturals seguiren amb les visites guiades als Museus de la Festa, del Joguet i de la Biodiversitat.


Un any més el Certamen Literari ha mostrat la força de les escoles d'adults que ja no
mantenen sinó que augmente cada any el nombre d'alumnes i la demanda ciutadana al dret a l'educació al llarg de la vida, a pesar de les retallades i els clima d'incertesa creat davant les possibles modificacions legals que poden afectar a molts centres d'adults, com l'avantprojecte de Formació de Persones Adultes que segons els agents socials podria suposar la disminució de l'oferta educativa is més no el tancament de molts centres municipals. 

dilluns, 12 de maig del 2014

Dia Internacional dels Museus



La Nit Europea dels Museus se celebra el dissabte 17 de maig i el Dia Internacional dels Museus el 18 de maig.  


Programació a València

Museu de Prehistòria de Valencia (Ca/ Corona, 36. 46003 Valencia)

Proposa activitats lúdiques per a tots els públics

 Museo d'Història de València (Camí Vell de Xirivella , 1 46014 Valencia)  Visites guiades i concert 
 Museu Nacional de Ceràmica ( C/del Poeta Querol, 2 . 46002 València)  Concerts fins a la matinada
 Museo D’ Etnologia (C/ Corona 36, 46003 València)  Visites a la Sala de Reserva on el visitant podrà conéixer el patrimoni etnològic de les exposicions
Museo L’iber (C/ Cavallers  20-22. 46001 València) Concerts i activitats per a xiquets  
 MuVIM (C/ de Quevedo 10. 46001 València) tallers infantils , visites guiades i música en directe.